lauantai 7. elokuuta 2010

Lakiesitys


Eli miten olisi, jos kiellettäsiin tuore leipä ihmisiltä, jotka eivät kykene riittävään itsehillintään tai joilta se puuttuu kokonaan. Laki helpottaisi huomattavasti kyseisiä ihmisiä, kun heidän ei ensinnäkään tarvitsisi kärsimättömästi odottaa kohoavan leipätaikinan äärellä tai istua uuniluukun edessä kuola valuen. Lisäksi ei syntyisi turhaa kiusausta ottaa vielä yksi pala ja sitten vielä yksi. Säästyttäisiin vatsanpuruilta ja huonolta omatunnolta, jotka tulevat väistämättä puolikkaan leivän syömisestä. No ei nyt sentään, tällainen laki olisi jo kidutusta. Mutta tosissaan, vasta leivottu leipä johtaa helposti riitaan, kun moni herkuille perso ryntää taistelemaan omasta osuudestaan. Siksi pidänkin ratkaisuna leipoa useampi leipä. ;)
Googlettelin ohjetta kauraleivälle, kun halusin nimenomaan sellaisen ohjeen, jossa tehdään ensin raski, koska kokemuksen mukaan niin tulee paaljon paremman makuinen leipä (lue: ei maistu hiivalle). Ohje löytyi täältä. Suosittelen kokeilemaan, harvoin saa leivästä näin hyvää, varsinkin näin vähällä vaivalla.
Kauraleipä

Raski
1 dl lämmintä vettä
2 dl vehnäjauhoja
ripaus kuivahiivaa (laitoin n. 3/4 maustemittaa)
Muut aineet
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 pss kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl öljyä
Sekoita raskin ainekset keskenään, anna kohota liinan alla 6 tuntia (kärsimättömyyden iskiessä vähempikin riittää, itselläni 4 h 45 min. :). Lisää muut aineet raskin joukkoon. Tein raskin suoraan monitoimikoneeseen, jolloin oli helppo vain lisätä muut aineet ja antaa koneen tehdä hommat, eli 3 minuuttia sekoitusta hiljaisella teholla ja 8 nopealla. Käsin tehdessä kunnon alustus. Taikina on löysää. Anna levätä 20 minuuttia ja kaada sitten pöydälle, vaivaa hieman ja muotoile leiväksi leivinpaperille. Anna kohota 35 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen ja laita pelti sinne mukaan kuumenemaan. Sumuta leivän pinta suihkepullolla. Ota kuuma pelti uunista, liu'uta leipä pellille leivinpapereineen. Paista 5 minuuttia hieman keskitasoa alempana, ja sen jälkeen vähennä lämpö 200 asteeseen. Paista leipää vielä n. 20-25 minuuttia. Leipä on kypsä, kun pohjaan kopautettaessa kuuluu kumea ääni.
Ps. Meilläpäin pidetään Siiskosen kauraleipää suuressa arvossa, ja tästä leivästä kommentit olivat, että täähän on parempaa kun Siiskosen! Parempia kehuja ei voisi saada. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti