sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Pizzaa!

Pizza, se paljon kiistelty, täydellisyyttä hipova ruoka. Mistä löytäisin mä täydellisen pizzan?! Vastaus on hyvin yksinkertainen: mene Italiaan, etsi pizzeria (ei turisti-sellainen) ja syö pizza! Joo.. Mutta kun pizzahimo iskee, ei voi muuta kuin tarttua niihin rakkaisiin leivontavälineisiin ja alkaa veivaamaan pizzaa (paitsi jos on miljonääri, voi tietysti hypätä lentsikkaan ja mennä Italiaan pizzalle!) En todellakaan voi sanoa olevani mikään italialaisen pizzan asiantuntija, mutta mahdollisuuksieni mukaan olen koettanut pyrkiä mahdollisimman lähelle tuota täydellisyyttä. Kaikkihan lähtee pohjasta. Monen pohjasähellyksen jälkeen olen ollut melko tyytyväinen tähän FabulousFoods.com:ista löytämääni napolilaiseen pizzapohjaan. Toivoisin kuitenkin, että pohja olisi hieman rapsakampaa. Meiltä löytyy leivinuuni, joka on kai ihanteellinen pizzan paistoon, mutta tarvitsisin hieman opastusta. Sen kerran kun nimmittäin tätä leivinuunia testasin, tuloksena oli ruttuinen, nokinen möykky. Eli siis vinkkejä otetaan vastaan! Lempparitäytteeni ovat mozzarella, kirsikkatomaatit, ilmakuivattu kinkku ja tuore basilika. Jos vain voisin, en söisi muuta kuin tuollaista pizzaa. Sovelsin hieman tuota pohjaohjetta ja koetin muuttaa mitat litramitoiksi.



Pizza 2 kpl n. 25 cm-pizzoja

1 tl kuivahiivaa
3/4 cup PLUS 1 1/2 rkl 42-asteista vettä (n. 2 dl)
1 3/4 cup vehnäjauhoja (n. 4 1/4 dl)
2 rkl hiivaleipäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Liuota hiiva veteen. Sekoita kuivat aineet, tee keskelle kuoppa ja kaada siihen vesi-hiivaseos, sekä öljy (säästä 1 tl öljyä). Sekoita ja ja kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa öljytyin käsin viitisen minuuttia. Taikinan tulisi olla sileää ja joustavaa, mutta silti hieman tarttuvaa. Kaada loppu öljy kulhoon ja pyöräytä taikina öljyssä. Anna taikinan kohota 2 tuntia ja kauli sitten ohuiksi pizzapohjiksi. Levitä päälle tomaattikastiketta ja täytteitä (esim. tomaattia, mozzarellaa, ilmakuivattua kinkkua, kesäkurpitsaa, basilikaa yms.) Lorauta päälle hieman oliiviöjyä. Paista uunin alaosassa niin kuumassa kuin mahdollista.

Tomaattikastike

oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
purkki tomaattipyreetä
vettä
mausteita (suolaa, mustapippuria, basilikaa..)
sokeria

Lorauta oliiviöljyä kattilanpohjalle ja lisää hienonnetut valkosipulinkynnet. Laita liesi päälle ja lisää tomaattipyre, vesi ja mausteet heti kun valkosipuli alkaa tuoksahtaa (opin tuon Nigella Lawsonin ohjelmasta, näin valkosipulista ei tule kitkerää). Kiehauta ja maistele. Levitä pizzapohjan päälle. Tämä riittää kahteen ylläolevalla ohjeella tehtyyn pizzaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti