perjantai 30. heinäkuuta 2010

Suklaatimuffinssi


Tiedättekö, kun joskus iskee sellainen kamala morkkis ihan ilman mitään syytä. Hyvä apukeino äkilliseen masennukseen on rentouttava leipominen, varsinkin kun tuloksena on ihana, suklainen, mehevä, uunituore, puhdasta lohturuokaa edustava muffinssi. Ensimmäisen haukun (tai muffinssin:) jälkeen jää vain kysymys: mikä morkkis? Kas, täydellistä, my dear!
Amerikkalaiset suklaamuffinssit
12 kpl
100 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
100 g tummaa suklaata (tai pss valmista taloussuklaarouhetta)

Vatkaa pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito yhdessä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edellisiin. Rouhi suklaa, tai jos haluat päästä helpolla, kippaa joukkoon pussillinen valmista rouhetta. Sekoita taikina tasaiseksi, vältä turhaa sekoittamista. Annostele taikina vuokiin. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Koristele muffinssit halutessassi valkosuklaalla.
Ohjeen löysin joskus Fazerin sivuilta.

Sitruunainen ambrosiakakku


Sitruunainen ambrosiakakku


125 g voita

3 munaa

3 dl sokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1,5 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu


Vuokaan:

voita

seesaminsiemenia


Kuorrutus:

3 dl tomusokeria

2-3 rkl sitruunamehua


Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Kääntele kuivat aineet muna-sokerivaahtoon vuorotellen voisulan kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon maito, sitruunan raastettu kuori ja mehu. Sekoita taikina tasaiseksi, vältä turhaa sekoittamista.

Voitele n. 2 litran vetoinen tasapohjainen kakkuvuoka (käytin 24 cm:n irtopohjavuokaa) voilla ja seesaminsiemenillä. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175 asteisen uunin alimmalla tasolla n. 45 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu tasaiseksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutus kakun pintaan, anna sen valua reunoillekin. Koristele halutessasi sitruunankuoriraasteella.


Ohje on Maku-lehdestä.

torstai 1. heinäkuuta 2010

Mansikkakakkua


Tein mummoni juhliin kaksi iihanaa mansikkakakkua. Hyvän mansikkakakun resepti on helppo: keep it simple. Toki mousset ja sellaiset toimivat varmasti, varsinkin jos ei ole tuoreita mansikoita saatavilla, mutta muuten perusmansikkakakkuun ei tarvitse monimutkaista aineslistaa. Yleensäkin, varsinkin kun ruuanlaitosta puhutaan, mielestäni paras lopputulos tulee yksinkertaisilla ja laadukkailla aineksilla, eikä periattella 'kaikkea ja paljon'. Päteehän tämä myös leivonnassa, esimerkkinä sacherkakku (väliinhän tulee pelkkää aprikoosimarmeladia). Sacherkakun aineslista ei ole päätähuimaava, mutta ainesten tulee olla laadukkaita, varsinkin suklaan! Kyseisen tortun valmistus on kylläkin hieman vaativaa, mutta vaivan arvoista.
Joo, mutta palataksemme mansikkakakkuun siis, kaikki lähtee tietenkin pohjasta. Ainakin minun kohdallani onnistunut sokerikakkupohja on puhdasta matematiikkaa. Bongasin tämän matemaattisen tavan Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset, jossa neuvotaan kertomaan kananmunien paino 0,7:llä, jolloin saadaan sokerin ja vehnäjauhojen paino. Tällä tavalla kakkupohjani ovat aina onnistuneet täydellisesti. Eipä pääse tulemaan näin kesälomallakaan ikävä koulua ja matikkaa, kun leipoo paljon täytekakkuja. ;)

Sokerikakkupohja

5 kananmunaa (tai mikä määrä tahansa, riippuu kakun koosta)
sokeria
vehnäjauhoja
(perunajauhoja)
levinjauhetta
Aseta kulho vaa'alle, nollaa vaaka ja riko siihen haluamasi määrä kananmunia. Kerro kananmunien paino 0,7:llä ja mittaa samanverran sokeria ja vehnäjauhoja. Jos haluat, voit laittaa jauhojen määrästä perunajauhoja noin 1/4 (eli jaat jauhomäärän neljällä, jolloin saat perunajauhojen määrän). Sekoita vehnäjauhot, (perunajauhot) ja leivinjauhe yhteen (minä laitoin 2 tl leivinjauhetta). Vaahdota kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaimia ei kannata kolisutella kulhon reunoihin, sillä se rikkoo vaahdosta ilmakuplia. Vaahto on sopivan paksua, kun sen pinnalle pystyy kirjoittamaan vatkaimista valuvalla taikinalla oman nimen, niin että se pysyy siinä näkyvillä hetkisen. Siivilöi kuivat aineet joukkoon ja sekoita varovasti. Kaada voideltuun ja mannasuurimoilla jauhotettuun vuokaan (minulla 24 cm irtopohjavuoka). Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia. Paistoaikaa on vaikea sanoa tarkkaan, koska se riippuu paljon uunista ja kakkupohjan koosta. Pohjaa kannattaa kokeilla coctailtikulla, ja jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakkupohja on valmis.

Täyte (5 munan pohjaan)
2 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa (Valio)
sokeria maun mukaan
1/2 l tuoreita mansikoita
mansikkahilloa
vaniljamaitoa kostutukseen n. 2 dl
Vaahdota kerma, sekoita joukkoon rahka. Viipaloi mansikat ja sekoita ne kermarahkaan, lisää sokeria maun mukaan. Leikkaa pohjat kolmeen osaan, kostuta maidolla, johon on sekoitettu ripaus vaniljasokeria. Levitä alimmalle pohjalle ohut kerros mansikkahilloa ja puolet mansikkatäytteestä. Tee toinen kerros samalla tavalla, laita ylin pohjalevy päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia.

Koristelu

2 prk flora vispiä
2 rkl vaniljakreemijauhetta

mansikoita

marsipaani- tai sokerimassakukkia

Vaahdota flora vispi ja vaniljakreemijauhe. Pursota kerma kakun reunoille ja päälle, koristele mansikoilla ja koristekukilla.