perjantai 25. kesäkuuta 2010

Hyvää juhannusta!


Ja kiitos kaikille kyselyssä äänestäneille! Tulos oli 66 prosenttia ruman puolesta. Ehkäpä nyt pääsen eroon tuosta kamalasta kiposta, tai ainakin saan laittaa sen pois näkyviltä! Postauksia on tulossa kunhan vaan saan aikaiseksi ne kirjoitella tässä kesäloman ohessa..

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Pizzaa!

Pizza, se paljon kiistelty, täydellisyyttä hipova ruoka. Mistä löytäisin mä täydellisen pizzan?! Vastaus on hyvin yksinkertainen: mene Italiaan, etsi pizzeria (ei turisti-sellainen) ja syö pizza! Joo.. Mutta kun pizzahimo iskee, ei voi muuta kuin tarttua niihin rakkaisiin leivontavälineisiin ja alkaa veivaamaan pizzaa (paitsi jos on miljonääri, voi tietysti hypätä lentsikkaan ja mennä Italiaan pizzalle!) En todellakaan voi sanoa olevani mikään italialaisen pizzan asiantuntija, mutta mahdollisuuksieni mukaan olen koettanut pyrkiä mahdollisimman lähelle tuota täydellisyyttä. Kaikkihan lähtee pohjasta. Monen pohjasähellyksen jälkeen olen ollut melko tyytyväinen tähän FabulousFoods.com:ista löytämääni napolilaiseen pizzapohjaan. Toivoisin kuitenkin, että pohja olisi hieman rapsakampaa. Meiltä löytyy leivinuuni, joka on kai ihanteellinen pizzan paistoon, mutta tarvitsisin hieman opastusta. Sen kerran kun nimmittäin tätä leivinuunia testasin, tuloksena oli ruttuinen, nokinen möykky. Eli siis vinkkejä otetaan vastaan! Lempparitäytteeni ovat mozzarella, kirsikkatomaatit, ilmakuivattu kinkku ja tuore basilika. Jos vain voisin, en söisi muuta kuin tuollaista pizzaa. Sovelsin hieman tuota pohjaohjetta ja koetin muuttaa mitat litramitoiksi.



Pizza 2 kpl n. 25 cm-pizzoja

1 tl kuivahiivaa
3/4 cup PLUS 1 1/2 rkl 42-asteista vettä (n. 2 dl)
1 3/4 cup vehnäjauhoja (n. 4 1/4 dl)
2 rkl hiivaleipäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Liuota hiiva veteen. Sekoita kuivat aineet, tee keskelle kuoppa ja kaada siihen vesi-hiivaseos, sekä öljy (säästä 1 tl öljyä). Sekoita ja ja kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa öljytyin käsin viitisen minuuttia. Taikinan tulisi olla sileää ja joustavaa, mutta silti hieman tarttuvaa. Kaada loppu öljy kulhoon ja pyöräytä taikina öljyssä. Anna taikinan kohota 2 tuntia ja kauli sitten ohuiksi pizzapohjiksi. Levitä päälle tomaattikastiketta ja täytteitä (esim. tomaattia, mozzarellaa, ilmakuivattua kinkkua, kesäkurpitsaa, basilikaa yms.) Lorauta päälle hieman oliiviöjyä. Paista uunin alaosassa niin kuumassa kuin mahdollista.

Tomaattikastike

oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
purkki tomaattipyreetä
vettä
mausteita (suolaa, mustapippuria, basilikaa..)
sokeria

Lorauta oliiviöljyä kattilanpohjalle ja lisää hienonnetut valkosipulinkynnet. Laita liesi päälle ja lisää tomaattipyre, vesi ja mausteet heti kun valkosipuli alkaa tuoksahtaa (opin tuon Nigella Lawsonin ohjelmasta, näin valkosipulista ei tule kitkerää). Kiehauta ja maistele. Levitä pizzapohjan päälle. Tämä riittää kahteen ylläolevalla ohjeella tehtyyn pizzaan.

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Täältä tulee hauki...

..eipäs kun lohi! Elikkäs lohipiirakkaa. Mummoni 70-vuotis synttärijuhlat lähestyvät, joten valmistelurumba on nyt käynnissä. Olen jo leiponut kaksi täytekakkupohjaa, kaksi pellillistä mokkapaloja (ilman kuorrutusta) ja nyt siis kaksi lohipiirakkaa pakkaseen. Olen ennen tehnyt lohipiirakkaa muffinssipellin koloihin hieman eri ohjeella, mutta samalla idealla eli lohta, aurajuustoa ja kirsikkatomaatteja. Toimii! Tämän ohjeen bongasin Kodin kuvalehdestä ja sen on hieman tuhdimpi kuin aikaisemmin tekemäni. Nyysimme jo molempien piirakoiden kulmista pienet palat ja täytyy todeta, että hyvää tulee tälläkin ohjeella!



Lohipiirakka (pellillinen, ohjeen mukaan 10-12 hengelle)



200 g voita tai margariinia

3 dl isoja speltti- tai kaurahiutaleita

4 dl vehnäjauhoja

2 dl juustoraastetta

1 tl leivinjauhetta

1 dl vettä



Täyte

800 g perattua lämmisavustettua lohta

ripaus sitruunapippuria

1 ps auramurua (tai kokonainen pala murustettuna)

5 dl ruokakermaa

200 g ruohosipulituorejuustoa

4 munaa

1 tl rouhittua mustapippuria

(1/2 tl suolaa)

1 dl tillisilppua



Pinnalle

juustoraastetta

kirsikkatomaatteja



Nypi pohja-aineet taikinaksi. Kaulitse taikina pellille (kokeilin ekaan versioon painelemista, kuten ohjeessa neuvottiin, mutta se osoittauti hyvin hankalaksi). Levitä peratut lohipalat pohjan päälle, ripottele päälle sitruunapippuria ja auramurut. Sekoita kerma, munat, tuorejuusto ja mausteet. Kaada munakermaseos piirakan päälle. Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta ja koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Paista ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuttia ja nosta pelti sitten keskitasolle ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä ennen tarjoamista.



Kuva on aikas huono, mutta koitan napata myöhemmin paremman.



keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Hiivaleipää


Leipää on superkivaa tehdä ja sen syöminen on ehkä mahdollisesti vielä kivempaa. :) Monesti itse tehty leipä on ollut kuitenkin hienoinen pettymys, koska se ei ole maistunut oikein muulta kuin hiivalta ja suolalta. Tästä leivästä tuli kuitenkin erittäin hyvä, joten yllätyin positiivisesti! :)

Ohje on Pirkan hiiväleipävehnäjauhopussin (kauhea sanamonsteri :) kyljestä.


Hiivaleipä

5 dl kädenlämpöistä vettä
40 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
50 g margariinia
2 dl kaurahiutaleita
n. 11 dl hiivaleipävehnäjauhoja
Liuota hiiva veteen, lisää suola, siirappi, kaurahiutaleet, osa jauhoista ja pehmeä margariini. Alusta vähitellen loput jauhot. Anna kohota liinalla peitettynä (minä kohotin n.45 min.). Leivo taikinasta kolme leipää ja kohota (n. 30 min.). Pistele leivät haarukalla ja paista 200 asteessa, uunin alatasolla n. 20 minuuttia.
Hyvä että kerkesi kuvat nappaamaan, kun mummo vei samantien yhden leivän, toisen söimme pikkusiskon kanssa ja kolmas jäi äidille. :) Tuore leipä on kyllä ihan parasta!

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Piknikille!

Oli siis viimeinen koulupäivä ja meidän oli pakko päästä piknikille. Sitten tuli Se Suuri Kysymys: mitä syötäisiin? Koska aioimme skipata sen ah niin terveellisen ja ihanan kouluruoan, oli tilalle saatava vähintään jotain yhtä ravitsevaa. Jep jep, kanasalaattia siis! Tämä salaatti löi kyllä kouluruoan 10-0. Kun lisänä oli vielä parhaat kaverit (vain kaksi puuttui!), aurinkoinen keli ja hyvät jutut, niin tuloksenahan oli koulua parhaimmillaan! (Btw, tuosta voisi varmaan tehdä matemaattisen kaavan, mutta sehän onkin sitten jo aivan eri juttu ;)) Mutta tässä tulee broilerisalaatin ohje, kastike on apinoitu täältä, mutta tein siihen pieniä muutoksia.

Broilerisalaatti


1 ps Provencen salaattisekoitusta

1 rs kirsikkatomaatteja

kurkkua

suolakurkkua

hunajamelonia

tummia viinirypäleitä

fetaa (=salaattijuustoa)


500 g broilerisuikaleita

mausteita (esim. chiliä, paprikaa)


Kastike

200 g maustamatonta tuorejuustoa

tacomaustetta

1 prk ananasmurskaa suurin osa nesteestä pois valutettuna

majoneesia n. 1/2 dl

sokeria


Tarjoiluun tortillasipseja


Huuhtele ja pilko tarvittaessa salaattiainekset (eli fetaa yms. ei tarvitse huuhdella). Paista broilerisuikaleet, mausta makusi mukaan. Kokoa ainekset salaatiksi, sekoita kastikeainekset ja tarjoa kastike salaatin kanssa. Murustele tortillasipsejä päälle ja syö!


Kiitos kaikille ihanille ihmisille, joiden kanssa sain viettää nämä 9 unohtumatonta vuotta! Ja kiitos varsinkin teille K, L, M, E ja S, jotka jaksoitte valittamatta syödä tekeleitäni! Jatketaanhan Partyja!


perjantai 4. kesäkuuta 2010

Raparperia!

Nyt on raparperikausi avattu! Minulla kesä alkaa silloin, kun saa raparperia. Halusin tehdä kesän ensimmäisen raparperipiirakan lempiohjeellani. Piirakasta tulee mehevä ja raparperit ikäänkuin uppoavat pohjaan. Siihen tulee myös lempparimausteitani eli kanelia ja vaniljaa! Ohjeen alkuperää en tiedä, sillä se on ollut meillä kirjoitettuna pienelle paperilapulle.

Lintulan raparperipiirakka



2 kananmunaa


2 dl sokeria


70 g voita sulatettuna


1 dl kermamaitoa (eli puolet kermaa, puolet maitoa)


3 dl vehnäjauhoja


2 tl leivinjauhetta


2 tl vaniljasokeria


2 tl kanelia


5 dl raparperia paloiteltuna





Vaahdota munat ja sokeri, sekoita joukkoon sulatettu voi ja kermamaito. Sihtaa jauhot siivilän läpi, sekoita ja kaada voideltuun vuokaan (halk. n. 24 cm). Levitä raparperipalat päälle. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Kaksinkertainen annos uunipellille. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätekön kanssa!

torstai 3. kesäkuuta 2010

Astiaostoksia



Meille oli taas löytänyt tiensä pari astiaa. Ylempi on ostettu Lahja-Giisasta. Kuva on vähän epäselvä, mutta rasiassa on siis koristeena yrttien kuvia. Alempi on kirpputorilta ja se on mielestäni järkyttävän ruma, mutta viisaammat kertoivat, että juuri siksi se on kaunis. Höh. Sori vaan, mutta en löydä siitä mitään kaunista. Haluaisinkin kuulla, olenko yksin mielipiteeni kanssa ja vain "taidetta" ymmärtämätön juntti, vai onko kyseinen kippo oikeasti ruma. Kysely löytyy sivusta vielä kuvan kera.

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Tyllihamonen


Joskus tulee eteen asioita, jotka on pakko saada. Minun kohdallani ne ovat useimmiten kenkiä ja juhlamekkoja ja leivontatarvikkeita, tottakai. Surffaillessani netissä törmäsin täällä iihanaan fiftarimekkoon, johon oli sitten saatava tyllialushame. No, minähän päätin näppäränä tyttönä tehdä sellaisen itse, ja kohta meillä olikin pöydät täynnä tylliä. :) Minullla ei ollut mitään hajua miten tyllihame tehdään, joten luettuani monia ohjeita päätin soveltaa salsahametaitojani tähän. Siitä oli kuitenkin aikaa, kun olin viimeksi ommellut salsahameen, joten ihan ilman pähkäilyjä en tästä projektista selvinnyt. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja yhdet juhlat on jo hameen kanssa juhlittu. Ei ole kyllä mitenkään helppoa istua kapealla tuolilla kuusi metriä tylliä yllään. :)

Täytekakkua Lahja-Giisaan


Tein kyseisen kakun Lahja-Giisan avajaisiin. Pohjana oli 12 munan sokerikakkupohja. Paistoin siis taikinan kolmessa erässä pellillä. Välissä oli vadelmahilloa, kermavaahtoa ja Marianne crushia, kostutukseen käytin minttu-Frezzaa. Reunoilla oli pursotukset Flora vispistä ja päällinen sekä koristeet olivat marsipaania. Itse en kakkua maistanut, mutta äiti kehui hyväksi. :)

Kakkuprojektin tulos


Eli vadelmamoussekakku. Vietimme yhden hauskan lauantain kavereiden kanssa leipoen kakkuja. Minä tein siis tuon vadelmakakun ja kaverini tekivät kerroskakun ja täytekakun. Yhdessä teimme varmaan kuusi pellilistä marenkeja (enkä edes pidä marengeista!). Oli siinä sitten syömistä..
Tuo vadelmamoussekakku oli monien reseptien yhdistelyn tulos. Pohjana käytin Kinuskikissan brownies-pohjaa, josta sovelsin pienempään 18-cm:n irtopohjavuokaan (eli noin 3/4 ohjeesta).
Täyte:
n. 5 dl pakastevadelmia
sokeria maun mukaan
5 liivatelehteä
5 dl flora vispiä
Soseuta ja paseeraa vadelmat. Liuota liivatteet kiehuvaan nestetilkkaan (minä käytin marjamehua). Sekoita liivateseos vadelmasoseeseen. Vaaahdota kerma ja lisää se vadelmaseokseen. Kostuta pohjaa hieman ja sivele sen päälle halutessasi vadelmahilloa. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Koristelin päällisen vadelmilla ja hyytelösokerista tehdyllä kiilteellä, sekä suklaahipuilla. Reunoja kiersi suklaaverkko.